Přednášky z geologie - info

Čtyří přednášky z geologie obsahují tyto tematické celky:

1. Geologie I. - Základy petrografie: stavba Země,rozdělení hornin, horninotvorné minerály a jejich vlastnosti, magmatické horniny, sedimentární horniny, metamorfované horniny.
2. Geologie II. - Působení vnitřních a vnějších geologických sil: Endogenní procesy v zemské kůře - dynamika Země – teorie globální deskové tektoniky,vulkanismus a zemětřesení, deformace skalního masívu- rupturní a plastické, hlavní tektonické poruchy v ČR. Exogenní procesy v zemské kůře - zvětrávání, sufóze,vodní a ledovcová eroze, krasové procesy, prosedavost a svahové pohyby.
3. Geologie III. - Geologická činnost vody a podzemní vody: zásoby a distribuce vody na planetě, hydrogeologický cyklus, druhy podzemní vody, typy propustnosti horninového prostředí a pohyb podzemní vody, prameny, studny, znečištění podzemních vod.
4. Geologie IV. - Posouzení základové půdy pro výstavbu: inženýrsko-geologický průzkum, přehled základových půd ČR podle geologické příslušnosti.

Cvičení z geologie -info

Náplní tohoto cvičení z geologie jako součásti předmětu BIA011 Stavební látky a geologie je je zadání seminární práce, jejíž vypracování je podmínkou zápočtu a dále společná prohlídka výukové sbírky nejrozšířenějších typů hornin jako základových půd, umístěná na Ústavu geotechniky v místnosti B327, doprovázená výkladem a prohlídka sbírky stavebního a dekoračního kamene, která se nachází v prostorách tohoto ústavu na chodbách.